[Online] Kontrola alergenów w branży spożywczej
On-line
Informacje ogólne
Termin szkolenia: 23 May 2023
Czas trwania szkolenia: 1 dzień (5-6 godz.)
Miejsce szkolenia: Online
Symbol szkolenia: ONLBK_D01E06
Cena szkolenia od pierwszej osoby:
Cena netto: 810 zł
Cena brutto: 996.30 zł
Cena szkolenia od drugiej i kolejnej osoby:
Cena netto: 630 zł
Cena brutto: 774.90 zł
Liczba wolnych miejsc: 20/20
O spotkaniu
Zakres merytoryczny oraz cel szkolenia:
Pro-Environment Polska Sp. z o.o. serdecznie zaprasza na szkolenie online „Kontrola alergenów w branży spożywczej”.
Mimo dobrze poznanej biochemii żywności, i rozwiniętych technik analitycznych, kontrola alergenów w przemyśle spożywczym i żywieniu masowym ciągle stanowi problem. Substancje alergizujące, poza „wielką ósemką” – czyli mlekiem, jajami, orzechami, skorupiakami, rybami, orzeszkami ziemnymi, pszenicą i soją – to cała pula różnych cząstek, które są w stanie wywołać u niektórych konsumentów nawet śmiertelne reakcje.
Szkolenie przeznaczone jest dla:
Producentów spożywczych, zarządców i pracowników zakładów żywienia masowego – w szczególności działów kontroli jakości, kierowników produkcji i pracowników odpowiedzialnych za higienę linii produkcyjnych.
Forma materiałów szkoleniowych:
Materiały dydaktyczne w formie elektronicznej, udostępnione w postaci linku dostępowego do prezentacji.
Program
- Czym jest alergen?
- Typy alergenów
- Reakcja alergiczna – z czym to się je?
- Źródła alergenów – w surowcach, w produktach gotowych, zakażenie krzyżowe
- Detekcja alergenów – ELISA, metody immunoprecypitacyjne, metody instrumentalne, PCR
- Alergeny a system HACCP – kontrola procesu, kontrola produktu, alergeny a sprzęt
- Deklaracje obecności alergenów w żywności
- Co zrobić z alergenami w potrawach gotowych?
- Jak rozwiązać problem deklaracji alergenów?
- Czy możliwe jest stuprocentowe uniknięcie alergenów?
- Usuwanie alergenów ze środowiska pracy
- Obróbka cieplna a alergeny
- Mycie, czyszczenie i dezynfekcja – czy to nie wystarczy?
- Wpływ środków czyszczących na alergeny
Metodyka szkolenia:
Szkolenie wykładowe, połączone z sesją Q&A i omówieniem problemów z zakładów Słuchaczy.